Bloggerne sesong 12 episode 20

Man må tørre å være seg sjæl, sier Sofie og refererer til den falske hestehalen. Caroline og Lars Kristian går hånd i hånd i dyre klær og prater om folk som ikke har ressurser til å feire jul. Å feire jul i det nye huset er en drøm som har føltes uoppnåelig, sier Anne Brith. (hun fikk rett, alle var bortreist i jula)

Vi starter med Sofie som synes det er greit at Morten flytter. Morten har farget håret oransje for anledningen. Martine synes han ligner Zac Efron. Jeg ser ikke det, men så er jeg også ekstremt dårlig på ansikter. Jeg slet med å skille Sofie fra Martine helt til episode 7!

Håret til Morten skyldes et veddemål i en FIFA-kamp, og jeg tror alle skjønner at han tapte. Nå skal han og Sofie til frisøren, og det slo Sofie at de har samme frisør OG skal dit samtidig. Sofie skal fjerne extentionsene sine for å kure håret. Heldigvis har hun den falske hestehalen, slik at hun kan være seg selv. Jeg tror ikke hun ser ironien selv…

I Sarpsborg nærmer det seg julaften såpass at Caroline allerede har tatt på seg finstasen. Svart perlebesatt hårbøyle og matchende hvit bluse med puffermer. Hun drar seg i det nyfriserte håret med klørne sine og prater om Omvendt julenisse. Kontrasten trengende familier og stivpyntet rikmannsfrue er på grensen til parodi, men i likhet med Sofie tror jeg ikke Caroline skjønner det selv…

I år er det mange barnefamilier i Sarpsborg som ikke kunne feiret jul hvis det ikke hadde vært for Caroline og Lars Kristian, og det er en helt fantastisk tanke, sier Caroline. Jeg ser hun tviholder på håret sitt for å ikke klappe seg selv på skuldra. Så klør hun seg litt øverst på ryggen. Det må være vingene som vokser ut!

I dag skal de pakke de siste gavene ned (inn?) og så skal de kjøre ut pakkene. Det gleder Caroline seg aller mest til, for da ser hun de glade ansiktene som møter dem når de kommer med gaver og mat for hele jula. Til dem! Det blir utrolig fint, sier Caroline og smiler henrykt av tanken på all hyllesten hun skal motta.

I lokalene til Omvendt Julenisse er Lars Kristian stresset og det kan Caroline se. Hun har plutselig fått en svært nasal og pipete stemme, så hun er nok stresset hun også. Heldigvis er begge on fleek, så det går nok bra. Lokalet ser velfylt ut også, så her blir det mye ros å høste.

I Røyken pynter Iselin til jul med ett barn hengende rundt hvert bein. De slipper taket når Iselin setter seg ned og later som hun promper på dem. Iselin har alltid vært veldig julete, og da snakker vi ikke classy, elegant og moderne (kremt Caroline), men det er skikkelig julete med rødt og julenisser. Det er jo JUL! Fotografen sveiper rundt i stua til Iselin, og jeg er helt enig, der er det ekte, varm og nydelig jul!

Så lager barna julepynt med kamera hengende over hodet. Ett av barna kaster glitter på gulvet, men Iselin tar det med fatning. Det er fint med juletradisjoner med barna, sier Iselin. De har juleverksted sammen, tenner lys og ser på juleprogrammer på TV. Det høres idyllisk ut, men fotografen illustrerer det hele ved å fange opp barna i trassmodus. Kjefting, grining og sladring. Jeg er helt sikker på at ALLE mammaer har opplevd at juleidyllen ikke har blitt helt slik vi så det for oss inni hodet, men de færreste mammaer dokumenterer fiaskoen og legger det ut på riksdekkende TV.

Det er så hyggelig å gjøre noe sammen, fortsetter Iselin, og se alt det deilige rælet de klarer å lage. Med trykk på rælet. Jeg håper ikke ungene ser på Bloggerne, for de ser ut til å være veldig stolte av julepynten sin.

Det er jul i Trondheim også. Sofie har gått for motsatt stil av Iselin, det er minimalistisk og fargekoordinert. Morten er der enda, på tross av at de har gnålet om at han skal flytte i 20 episoder. Fyren er sulten, men de må ta annonsebilder før lyset forsvinner. Morten lurer på om de kan ta det med en gang (han er jo tross alt sulten) og Sofie lover at de skal gjøre det om ett sekund, mens hun legger seg tilbake i sofaen og ser ut som hun skal sovne. Hun har hatt en hard dag, forklarer hun. Hun var tidlig oppe å trente, før hun fikset vipper og sminket seg. For et hardt liv det må være å være influencer!

Sofie mobiliserer siste rest av krefter og får på seg en bobledress som jeg er helt sikker på at jeg hadde maken til på 80-tallet. De skal ta bildene nedi skauen, sier Sofie og rusler mot målet i slow motion (ikke sånn filmtriks, hun beveger seg utrolig sakte), mens hun slenger på kameraet så jeg får helt vondt i reiseforsikringen min.

I Sarpsborg har Caroline skiftet kostyme (eller er det en annen dag?), nå har hun tonet det ned litt, med krølltangkrøller og svart genser. De skal pakke frossenmat, og hele familien ser ut til å være i sving. Lars Kristian tøffer seg og løfter tre kasser på en gang og Caroline roper at han kommer til å ødelegge ryggen. Jeg tror ikke det, mannen er jo tross alt utdannet både PT, lege, fysioterapeut og jordmor, så han har nok full kontroll!

Så kjører de i den sponsede bilen for å levere det andre har samlet inn, og begge gleder seg over hvor fint det skal bli. Og sterkt! Det blir nok ekstra deilig å komme hjem til huset sitt, fult av sponset pynt, og sitte foran den sponsede kakkelovnen med noe godt i glasset og nærmest kjenne hvordan karmakontoen fylles.

Jeg har veldig mange følgere på SoMe, sier Caroline på VoiceOver. Og en blogg som leses av veldig mange, så for Caroline er det veldig viktig at hun får brukt den stemmen til noe såpass viktig som Omvendt Julenisse.

Lars Kristian kan ikke forestille seg hvordan det er å ikke ha råd til mat og julegaver. Det er helt fjernt for han. Caroline sier at det er fjernt for henne også og begge snufser litt. Jeg er usikker på om de er forkjølet eller om de er rørt over hvor snille de er. Det er da enda godt det er før korona, for da hadde de måttet sitte i karantene med snufsingen sin og noen andre hadde opplevd de glade ansiktene på de som fikk jula reddet. Det er et julemirakel, intet mindre.

Lars Kristian gnåler videre om at det er forskjell på folk, men kommer fram til at han og kona faktisk har noe til felles med de fattige. De har begge barn! Og Lars Kristian vet jo hvor mye han og Caroline bryr seg om sine barn, og det gjør sikkert de fattige også. Så forteller Caroline litt mer om hvor fin følelse hun og mannen får når de hjelper noen, selv om det bare er i jula, og jeg har ikke vært så kvalm siden jeg smugspiste halve kransekaka til svigermor i romjula.

På Sørumsand har Mor Sjøl tatt en runde med krølltanga i løshåret sitt og hun og minsten er kledd med matchende forklær med rysjer. Ikke si til noen at vi jukser med pepperkakene, sier hun konspiratorisk til minsten foran kamera. Minsten visste ikke at det var juks med ferdig pepperkakedeig. Jeg synes heller ikke det er juks.

Anne Brith er et skikkelig julemenneske. Jula for henne er tradisjon, avslapping, være sammen med familien (dra på tidenes party i Mosjøen sammen med all ungdommen…). I ett ord er det kjærlighet, sier Anne Brith. Og er øyeblikk har jeg litt varme følelser for Anne Brith, for hun har dratt engangshansker over de lange klørne sine mens hun baker.

Anne Brith elsker å bake med barna sine og lære dem gleden av å lage ting fra bunnen av. Hun har tydeligvis glemt at pepperkakedeigen kom fra en boks fra butikken. Pepperkakene ble forøvrig ingen suksess, for mesterbakeren Anne Brith hadde tredd sukkertøystaver under armene på pepperkakemennene, og nå er det smeltet sukkertøy på hele fatet. Visste hun ikke at sukker smelter ved høy varme? Det vet jo til og med jeg, og jeg kan ikke bake overhode!

Nest yngste har slått seg sammen med dem på kjøkkenet, men han har takket nei takk til forkle med rysjer. Anne Brith forklarer han at hun tror sukkeret stivner igjen når det blir kaldt. Det hjelper jo ikke så veldig mye, tenker jeg, for det ligger jo som en rosa dam rundt mennene. Kanskje de er skutt og ligger i en blodpøl?

Let me try something, sier Anne Brith, og drar frem en rosa deig som hun knar på induksjonstoppen (er det et triks? Kna deig på induksjonstoppen?). Nå kommer den kreative Anne Brith fram, sier hun, og lager et rødt hjerte som hun huler ut. Inni der legger hun med sukkerstenger og hypotesen er at de nå skal smelte inni hjertet. Her tror jeg hun er inne på noe, men jeg er ingen ekspert.

Det er vanlig at interessen til barna dabber av med tiden, sier hun. Det er som regel hun som gjør ting ferdig. Jeg legger merke til at interessen til de to eldste har dabbet av såpass at de ikke viser seg på kjøkkenet. Kanskje det er interessen for å være på TV som har dabbet av?

Pepperkakene smaker bra, sier de to ungene som fremdeles vil være på TV og Anne Brith prøver seg på en high five igjen. Og som vanlig er det bare minsten som gidder. Å feire jul i det nye huset har vært som en drøm som føltes litt uoppnåelig, så det å gi barna disse minnene betyr veldig mye. Jeg får vondt i hjertet når jeg tenker på hvor uoppnåelig det ser ut at de feirer julen 2020 i det huset.

I Trondheim har det blitt mørkt og Sofie og Morten har kommet seg til frisøren. Overtid på Sofie i dag, altså! Turtelduene får plass ved siden av hverandre, siden de begge skal gå utenfor komfortsonen. Sofie skal ta av seg løshåret og Morten skal fortsette å være blond. Men ikke oransje-blond. Sofie har alltid hatt langt hår og synes det er helt sjukt at folk nå kommer til å hevde at hun er fin med kort hår. For dere som ikke ser på Bloggerne kan jeg avsløre at «kort» er ganske langt. Sånn halvvegs ned til puppen.

For Sofie er langt hår identiteten hennes, og når hun har kort(ere) mister hun identiteten. Hun klarer ikke å like det hun ser i speilet. Før hadde hun langt, tykt hår helt naturlig, men så ble hun influenser og da datt det av. Hun skylder på bleking, men jeg har hørt at pålimt løshår heller ikke er ideelt for manken. Så filmer hun Morten som får fargen skyllet ut og han trygler henne om å ikke legge det ut. Jeg vet ikke om hun gjorde det, men jeg innbiller meg at voksne har mer medbestemmelsesrett enn barn når det kommer til hva influencerne deler av dem på sosiale medier.

I Røyken har Hårete Tom kommet hjem. Han tas imot av et barn med lydutstyr koblet til ryggen. Vi vil jo ikke gå glipp av hva barnet sier til far da han endelig kommer hjem fra jobb! Barnet holder klokelig kjeft. Det andre barnet har heller ikke spesielt mye på hjertet foran kameraet. Så liksomkrangler mor og far om at mor ikke har middagen klar. Iselin lever seg såpass inn i rollen at hun roper og spytter og jeg bekymrer meg for at ungene skal bli redde. De er jo for unge til å forstå at man må lage content når man er på TV.

Så kommer Hårete Tom på at de faktisk har noe ekte innhold i livet, et barn skal på et arrangement. Iselin er utslitt av juleverksted, så Tom tar på seg oppdraget med å følge barnet. Vi har dårlig tid, sier Tom. Iselin legger skylden på han, for han var ikke hjemme før 16.30. I min verden er det helt vanlig å komme hjem halv fem, for de aller fleste jobber jo til fire? Eller?

Noen må jobbe også, sier Tom til sitt forsvar. Da høres det ut som Iselin går fra content-krangling til ekte krangling. Du er ikke den eneste i verden og i denne husholdningen her som jobber Tom, sier hun snurt. Enig Iselin, men jeg tror han er ganske alene om å komme hjem fra jobb og så måtte snu i døra fordi mamma er så sliten av juleverksted at hun ikke kan følge barna på aktiviteter.

Tom er noe for seg sjøl, det kan vi alle være enige om, sier intervju-Iselin. Han sier ting for å provosere. Men på en morsom måte, altså. Men nå som Iselin er i ferd med å trå ut i rampelyset er det viktig at de har respekt og forståelse for hverandre. Men det hun setter mest pris på er tiden hjemme med barna sine. Jeg synes hun skal sette pris på mannen sin også, som jobber hele dagen og så kommer hjem og avlaster sin utslitte kjendisfrue.

3 kommentarer om “Bloggerne sesong 12 episode 20

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s