Offentlig skittentøyvask i Blogglandia. Hvorfor bry seg?

Dette innlegget skal ikke handle om konflikten mellom Anne Brith og Mette Ask, selv om ABIP-gate danner bakteppet. Jeg tar en kort oppsummering, for sikkerhets skyld. Dere som kjenner saken kan hoppe over de to neste avsnittene.

Anne Brith har solgt et kurs med det fengende navnet Anne Brith Influencer Program (ABIP). Markedsføringen minner sterkt om svindel, gjennomføringen minner sterkt om svindel, og dama har tjent seg ikke spesielt søkkrik, men hun fikk nok penger til hus og champagne.

Mette var i første pulje av kurset, og mener seg utsatt for denne svindelen. Derfor har hun kontaktet kursleder og eier Anne Brith, for å komme til en minnelig løsning. Anne Brith har ikke kommet opp med en løsning de begge kan leve med, da hun ikke kom med en løsning overhode. i stedet skrek hun til Mette, Mette ble redd, Mette mobiliserte styrke til å ta igjen og Mette fikk flere med på laget. Og så gikk Mette til media. Og det er her mitt innlegg begynner.

I debatten som oppsto etter at media tok saken, har jeg lest mye rart. En titt på kommentarfeltet til diverse aviser avslørte disse gullkornene:

Følger ikke en eneste influencer… så hvis alle andre kunne la vær også så måtte de få seg en vanlig jobb….

Drit i det, og få deg skikkelig jobb isteden!

Lever man så kjedelig liv at man må følge med på andre mennesker sine liv er det vel tegn på at det er på tide å ta grep om sitt eget liv

Utrolig interessant🤢🤮🤮🤮 hvem f@#n bryr seg??

Ja dere skjønner tegninga. Hvorfor skal man bry seg? Det er bare influencere, det er ikke en skikkelig jobb, det finnes viktigere saker i verden!

Influencerbransjen er big business. De omsetter for en kvart milliard kroner i året. Smak litt på det beløpet. Det er så mange nuller å holde styr på at hjernen min ikke makter å holde styr på det (sikkert fordi den er brent opp av å følge influencere). Det er akkurat den samme valutaen vi bruker når vi snakker om bompenger, eldreomsorg og trygdeutbetalinger. Slutter pengene å bety noe, fordi de omsettes av influencere?

Influencerbransjen er kanskje en unyttig bransje, men den er like fullt voksende. Det hjelper ikke å trykke avfølg, når millioner av andre ikke gjør det. Du tror kanskje du ikke blir påvirket, men da får du tro om igjen. Du tror kanskje at du er for smart, for opplyst, for kritisk, men så lenge du får med deg reklame så lagres det i hjernen. Enten du vil eller ikke!

Influencere påvirker også samfunnet rundt deg, noe som igjen påvirker deg. Kanskje har du barn som utsettes for kroppspress. Mediene bruker plass på disse menneskene. Plass de heller kunne brukt på å fronte saken om Olga 84 som ikke får sykehjemsplass fordi kommunen brukte pengene på julebord. For ikke å snakke om kjøpepresset disse menneskene skaper. Tenk på beløpet igjen, en kvart milliard! Disse pengene brukes for å få deg og meg og alle andre til å kjøpe ræl og skjønnhetsprodukter som til syvende og sist ødelegger planeten. Den eneste planeten vi har!

Her er noen flere gullkorn, denne gangen fra debattsider og kommentarfelt.

Du kan få fram poenget ditt på andre måter enn det her enn å ikke helt fortelle sannheten heller. Jeg er ikke veldig fan av en offentlig skittentøyvask… 

… jeg liker ikke at man tar skittentøyvasken på den måten som det gjøres.

Ta det med den personen det gjelder

Dette er ikke en sak for media

Hvorfor er ikke dette en sak for media? Vi vet at Mette har tatt det med personen det gjelder, uten hell. Vi vet at Forbrukerrådet er varslet. Og vi vet at Anne Brith reklamerer for nye kurs, på tross av alle varslene hun har fått fra misfornøyde kunder. Mette Ask er en kunde, Anne Brith Influencer Program (igjen, for et navn) er en bedrift. Det er altså ikke Anne Brith personlig dette gjelder, men slik forvirring oppstår når man på død og liv skal oppkalle 9 AS etter seg selv.

Er man en misfornøyd kunde som ikke når frem, så går man gjerne til media. Det er til og med hele TV-programmer viet til dette. Mest kjent er kanskje TV2 Hjelper Deg. I samme avis som sprakk saken om ABIP leser jeg om en kvinne som MULIGENS har fått lakkskader på bilen i et parkeringshus, og hun er ikke alene. En fyr har kappet trær på annen manns eiendom. For ikke å snakke om beboerne på Brånåsen som har hus fylt med gass fra en søppeldynge. De har jeg lest mye om (og de har min fulle sympati!)

Hvorfor tar ikke disse personene dette med de det gjelder? Guess what, de HAR det. Men de tar det også til avisen, fordi de ikke blir møtt på sine klager og krav. Avisene kalles ikke Den Fjerde Statsmakt for ingenting. Det er dessverre slik at du har større sjanse til å nå fram hvis du bruker mediene som brekkstang. Tapene som kursdeltakerne på ABIP har lidt er like reelle som hun som kanskje fikk lakkskader på bilen, eller han som mistet noen trær. Det er akkurat de samme pengene!

Men hva så med Mettes integritet? Hva har hun å oppnå på dette. Her må det ligge et bakenforliggende motiv!

Selvfølgelig er det det! Mette ønsker å oppnå akkurat det samme som damen med bilen og mannen med trærne og ikke minst menneskene med hus fulle av gass! Hun vil ha rettferdighet og kanskje til og med kompensasjon.

Ja men hun er blogger, og alle vet at bloggere er useriøse. Hun bruker saken for klikk, slik at hun tjener penger!

Kanskje det, ingen andre enn Mette vet hennes egentlige motiver. Det er ikke urimelig å tro at hun vil svinge seg opp som influenser, hun betalte tross alt en god slump med penger for å gjøre nettopp det. Men ugyldiggjør dette engasjementet hennes? Er det lov å ha to tanker i hodet på en gang? Kanskje til og med tre? Hva hvis Mette ønsker å få pengene sine igjen OG stige på Blogglisten OG advare andre mot å gå i samme fella?

Hvis jeg får maling på bilen min i parkeringshuset og ikke ble hørt av eieren, ville noen sagt at klagen min var ugyldig fordi jeg var elektriker? Eller hjelpepleier? Eller trikkekonduktør? Neppe. Men jeg blogger jo, så kanskje de kunne tatt meg på det…

3 kommentarer om “Offentlig skittentøyvask i Blogglandia. Hvorfor bry seg?

  1. Bravo! Det er synd ting må inn med teskje, men dessverre er det fryktelig mange, alt for mange, som ikke gidder lese mer enn overskriftene når de blar på nettet, og da blir både kunnskapen og meningen deretter. Takk til deg som orker å sette ord på problematikken.

    Liker

    1. takk! Det er sant at mange ikke gidder å sette seg inn i problematikken, og det er nok ikke så mange som får med seg dette heller. Men da har jeg i hvert fall gjort et forsøk…

      Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s